Domácí sýr připravený jen ze 4 ingrediencí – pochutná si na něm celá Vaše rodina!

Připravte si nejen na Silvestra domácí sýr bez syřidel. Jeho chuť je lahodná a příprava téměř bezpracná. Nepotřebujete k výrobě milion ingrediencí. Stačí pouze mléko a ocet, když nepočítáme koření a slaný nálev.

Tento domácí sýr se báječně hodí k jakémukoliv čerstvému pečivu, nejlépe také domácímu. Oslavy na konci roku si tak užijete plnými doušky a z čerstvosti a kvality domácího sýra budou mít radost nejen Vaši hosté.

Ingredience

  • 3 l plnotučného mléka
  • 100 ml jablečného octa
  • kopr (můžete si vybrat cokoliv jiného, podle Vaší chuti)
  • voda + sůl na slaný nálev

Postup

  1. Mléko nalijeme do hrnce. Pomalu zahříváme. Než začne vařit, tedy těsně před bodem varu, pomaloučku a za stálého míchání přiléváme ocet, dokud se nezačne srážet čirá syrovátka.
  2. Ihned přecedíme přes gázu a necháme prokapat. Zavážeme ho do gázy, nebo plátýnka a na hodinu zatížíme hrncem s vodou.
  3. Promícháme s kořením nebo bylinkami, namačkáme do krabičky a necháme ztuhnout. Uvařte vodu a pořádně ji osolte. Nalijte k sýru. Celý kus sýra by měl být ponořený.Dejte sýr chladit do lednice na 10-12 hodin.

Sdílejte tenhle báječný recept na domácí sýr i s Vašimi přáteli! Určitě si na něm také pochutnají!