Nejlepší masový dort chryzantéma pro celou rodinu!

Sladké dorty všichni dobře známe. Ale co masový dort? Už jste jej ochutnali? Nebo jste jej dokonce zkoušeli sami připravit?

Pokud ne, pak je to velká škoda. Chuť takového dortu je přímo úžasná a vzhledově je masový dort pastvou pro oči.


Ingredience

– 500 g mletého vepřové maso
– 1 cibule
– 1 stroužek česneku
– 100 ml vody
– 1 kostka bujónu
– 140 g tvrdého sýru
– 30 g másla
– sůl
– pepř
– červenou mletou papriku

Na těsto
– 125 ml mléka
– 125 ml kefíru nebo bílý jogurt
– 7 g sušené droždí
– 1 lžíce kr. cukr
– 1 lžička soli
– 1 vejce
– 500 g polohrubé mouky
– 6 lžic oleje


Postup

1)

Nejdříve si připravíme těsto. Mléko zahřejeme, přidáme sušené droždí, jednu lžíci cukru a necháme vyběhnout kvásek.

2)

Zbylé suroviny na přípravu těsta smícháme v misce, přidáme vzniklý kvásek a zpracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

3)

Vykynuté těsto rozdělíme na půl. Každou polovinu si rozválíme na velký obdélník o tloušťce 4 mm. Z obdélníku vykrajujeme pomocí skleničky, nebo hrnku kroužky o průměru 7,5 cm.

4)

Mleté maso smícháme s nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek. Ve vodě si rozmícháme bujón a přidáme k masu. Důkladně utřeme jednotnou hmotu, kterou navrstvíme na vykrojené kroužky. Kroužek zasypeme strouhaným sýrem a přeložíme na polovinu. Přeložený kroužek přeložíme ještě jednou na polovinu a začneme je ukládat do dortové formy, kterou jsme si vyložili pečícím papírem. Forma by měla být o průměru 28 cm.

5)

Když máme hotovo a uložíme i poslední kousek, vrch potřeme olejem, zakryjeme utěrkou a necháme kynout ještě půl hodiny. Po půl hodině odejmeme utěrku a vrch můžeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali 1 lžíci mléka.

6)

Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 35 – 40 minut. Upečený koláč vyjmeme a potřeme máslem (30 g). Zakryjeme a necháme 15 minut odstát.

Sdílejte tenhle zajímavý recept na masový dort chryzantéma i s vašimi přáteli!