Mandlové vanilkové rohlíčky – křehké a vláčné

Vanilkové rohlíčky se připravují zejména z vlašských ořechů. V dnešním článku si představíme recept na variantu z mandlí. Kouzlo mandlových rohlíčků spočívá v jejich jemnější chuti a hladší struktuře, které mandle do těsta vnášejí. Mandle těstu dodají přirozenou krémovost a jemnost. Rohlíčky nejsou zemitě ořechové a přitom jsou krásně křehké.

Kombinace mandlí a vanilky vytváří dokonalou harmonii chutí. Jejich příprava je navíc velmi jednoduchá. S těstem se velmi dobře pracuje a po odpočinutí v lednici drží tvar. Rohlíčky se velmi snadno formují a výsledek působí luxusně.

Ingredience

  • 280g hladké mouky
  • 100g mletých mandlí
  • 80g moučkového cukru
  • 200g studeného másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek

Na obalení

  • moučkový cukr
  • vanilkový cukr

Postup

  1. Do mísy nasypeme mouku, mleté mandle, moučkový cukr a vanilkový cukr. Přidáme máslo nakrájené na kousky. Směs zpracujeme, dokud se máslo nespojí s moukou. Přidáme žloutek hněteme, dokud nevznikne hladké těsto.
  2. Těsto vytvarujeme do bochánku, zabalíme do folie a dáme alespoň na 30-45 minut do lednice. Z těsta odebíráme malé kousky, vyválíme malé válečky z kterých tvarujeme rohlíčky.
  3. Pečeme 10-12 minut na 170 stupňů, dokud nezačnou lehce zlátnout po okrajích. V míse smícháme moučkový a vanilkový cukr. Ještě teplé rohlíčky opatrně obalíme v cukru. Po vychladnutí je ještě můžeme znovu lehce poprášit cukrem.

Sdílejte tenhle  recept na křehké a vláčné mandlové rohlíčky i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!