Ořechové košíčky patří k druhům cukroví, které působí slavnostně a přitom na jejich přípravě není nic složitého. Kombinace křehkého těsta, ořechové náplně a čokolády vytváří dokonalou harmonii chutí. Mají jemnou ale zároveň výraznou chuť. Máslo v těstě dodává košíčkům křehkost a čokoláda navrch všechno krásně spojí.
Kombinují mnoho chutí a textur a proto jsou tak oblíbené. Patří k receptům, které se dědí z generace na generaci. Velkou výhodou je, že je můžete snadno obměňovat a například střídat hořkou čokoládu společně s mléčnou, nebo použít mandle.
Těsto
- 300g hladké mouky
- 200g másla
- 100g moučkového cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
Náplň
- 150g másla
- 120g moučkového cukru
- 80g mletých vlašských ořechů
- 1 lžíce rumu
Čokoládová poleva
- 100g hořké čokolády
- 50g másla
Postup
- V míse smícháme mouku, cukr, sůl, žloutky a máslo. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a dáme na 30 minut do lednice. Z těsta trháme malé kousky a vtlačíme je do formiček.
- Pečeme 10-15 minut na 170-180 stupňů, dokud okraje těsta lehce nezezlátnou. V míse smícháme máslo, cukr, rum, ořechy a vyšleháme dohladka. Pokud je krém moc hustý můžeme přidat lžičku mléka.
- Košíčky necháme vychladnout, vyklopíme z formiček a naplníme krémem. Čokoládu nalámeme do misky, přidáme máslo a rozpustíme ve vodní lázní. Košíčky polijeme polevou a ozdobíme ořechy.
Sdílejte tenhle recept na plněné ořechové košíčky s jemnou chutí i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






