Bílková poleva patří k jedním z nejdůležitějších prvků při zdobení perníčků. Dodává jim elegantní vzhled a také jemnou sladkou chuť. Ta krásně doplňuje aroma perníkového těsta. Správně připravená poleva je hladká, lesklá a dostatečně pevná, aby po zaschnutí držela tvar. Vytvoření dokonalé polevy se může zdát na první pohled složité.
Ve skutečnosti jde ale o velmi jednoduchý postup. Dokonale hladkou bílkovou polevu dokáže připravit každý. Důležité je použít dobře prosetý moučkový cukr a nebát se polevu postupně dolaďovat. I několik kapek citronu může zásadně ovlivnit její konzistenci.
Ingredience
- 180g moučkového cukru
- 1 bílek
- 2-3 kapky citronové šťávy
Postup
- Moučkový cukr prosejeme přes jemné síto. Bílek dáme do čisté mísy. Přidáme 2-3 kapky citronu. Začneme šlehat na nejnižší stupeň. Postupně po malých částech přisypáváme cukr.
- Vždy jen 2 lžíce najednou a po každém přidání krátce promícháme, až vznikne hustá a táhlá hmota. Zvýšíme výkon na střední stupeň a šleháme 30-60 sekund.
- Poleva by měla být hladká a lesklá. Když je příliš hustá, tak přidáme 1-2 kapky vody, nebo citronu. Pokud je příliš řídká, tak přisypeme trochu cukru. Použijeme cukrářský sáček a zdobíme vychladlé perníčky.
Sdílejte tenhle recept na bílkovou polevu na perníčky i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






