Domácí chléb má své nezaměnitelné kouzlo. Není nic lepšího, než když se z trouby line vůně čerstvě upečeného chleba. Velkou výhodou je, že přesně víte, co v něm je. Kmínový chleba patří mezi ty nejtradičnější druhy. Peče se v našich domácnostech už po generace. Kmín dodává chlebu typickou chuť a vůni. Pečení chleba není vůbec složité, jak se může zdát.
Je sytý a vydrží vám déle, než ten kupovaný v obchodě. Hodí se skvěle k snídaní, nebo jako příloha k polévkám. Zvládne ho připravit i začátečník. Výsledkem je měkký a voňavý chléb s křupavou kůrkou. Vnitřek zůstává vláčný a jemný.
Ingredience
- 500g hladké mouky
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička celého kmínu
- 300 ml vlažné vody
- 1 lžíce oleje
Postup
- Do mísy dáme trochu vlažné vody, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Počkáme asi 10-15 minut, dokud nevzejde kvásek. Na povrchu se začnou tvořit malé bublinky.
- Ve větší míse smícháme mouku, sůl a kmín. Přidáme vzešlý kvásek, zbytek vody a olej. Vše promícháme, dokud nevznikne hladké a pružné těsto. Necháme 1 hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
- Vykynuté těsto vytvarujeme do bochníku. Necháme ještě 20 minut odpočinout. Pečeme asi 35-40 minut na 200 stupňů, dokud chléb nezezlátne. Necháme vychladnout na mřížce.
Sdílejte tenhle recept na domácí kmínový chleba s jednoduchou přípravou i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






