Domácí kondenzované mléko salko – jednoduchá příprava

Domácí kondenzované mléko si můžete připravit z jednoduchých surovin. Hodí se jako základ do dezertů, nebo jen jako doplněk pečení. Je také ideální do krémů, polev, pudinků, nebo jako sladidlo do pečiva. Má hladkou a krémovou konzistenci. Můžete ho snadno upravit podle potřeby. Lze do něj přidat vanilku, nebo ho lehce zahustit delším vařením.

V obchodě je snadno dostupné ale domácí příprava umožňuje kontrolu nad kvalitou použitých surovin a výslednou chutí. Základem přípravy je postupné svaření mléka s cukrem. Správné hlídaní teploty a občasné míchání je důležité pro úspěšný výsledek.

Ingredience

  • 250 ml mléka
  • 150g cukru krupice
  • 30g másla

Postup

  1. Do menšího hrnce nalijeme mléko a cukr. Zahříváme na mírném ohni a mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté trochu zvýšíme teplotu a necháme směs zvolna vařit 25-35 minut.
  2. Je důležité směs občas promíchat, obzvláště ke konci vaření. Hotové kondenzované mléko má mít světle krémovou barvu a být hladké a jemně zahuštěné. Nezakrýváme pokličkou.
  3. Sundáme hrnec z plotny a vmícháme máslo, které směs zjemní a dodá ji lesk. Podle chuti můžeme přidat i trochu vanilky. Necháme vychladnout při pokojové teplotě. Přelijeme do čisté uzavíratelné skleničky.

Sdílejte tenhle recept na domácí kondenzované mléko salko i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!