Domácí tvarohové koláče patří mezi klasiku, které vás nikdy nezklame. Sladké nadýchané těsto v kombinaci s tvarohovou náplní vytváří dokonalou harmonii chutí. Drobenka dodává křupavý kontrast k měkkému těstu. Náplň můžete obohatit o rozinky, meruňky, nebo čokoládu. Díky kynutému těstu chutnají koláče dobře i druhý den.
Příprava koláčů je velmi jednoduchá ale vyžaduje trochu větší množství času, kvůli kynutí těsta. Odměnou je ale dezert, který provoní celou vaší domácnost. Hodí se k šálku odpolední kávy, nebo jako pohoštění pro návštěvu.
Těsto
- 500g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 1 kostka droždí
- 80g másla
- 80g cukru krupice
- 2 žloutky
- špetka soli
Náplň
- 250g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 2-3 lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
Drobenka
- 80g polohrubé mouky
- 50g másla
- 50g cukru krupice
Postup
- Do mísy s trochou vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme lžíci cukru a mouky. Počkáme zhruba 10 minut, dokud nevzejde kvásek.
- V míse smícháme mouku, cukr, žloutky, máslo, zbytek mléka, sůl a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout zhruba 1 hodinu.
- Mezitím si připravíme náplň. Smícháme tvaroh, vejce, cukr a vanilkový cukr. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly. Vytvoříme bochánky, uvnitř uděláme důlek a naplníme tvarohem.
- Rukama smícháme mouku, máslo a cukr na drobenku a posypeme s ní koláče. Pokládáme na plech s pečícím papírem. Necháme ještě chvíli kynout. Pečeme 20 minut na 180 stupňů. Posypeme moučkovým cukrem.
Sdílejte tenhle recept na jednoduché tvarohové koláče i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






