Košíčky izidor patří mezi cukroví, které si získalo oblibu nejen na vánoce ale i během roku. Kombinace kakaového těsta a ořechové náplně vytváří dohromady dokonalou harmonii chutí. Jejich příprava není vůbec složitá. Stačí vám pár základních surovin, které už máte většinou doma a formičky na košíčky.
Skládají se ze tří vrstev a díky tomu jsou chuťově vyvážené. Těsto je pevné a náplň krásně jemná. Čokoláda dodává dezertu závěrečný lesk. Hotové košíčky se dobře skladují a vydrží čerstvé několik dní. Pro slavnostnější vzhled můžete navrch přidat půlku vlašského ořechu.
Těsto
- 250g hladké mouky
- 150g másla
- 80g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžíce kakaa
- rybízová marmeláda
Náplň
- 100g másla
- 100g moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 80g mletých ořechů
- 1 lžíce kakaa
Čokoládový krém
- 100g hořké čokolády
- 100g másla
- 1 lžíce moučkového cukru
Postup
- Z mouky, másla, cukru, žloutků a kakaa zpracujeme těsto. Vypracujeme hladkou hmotu, kterou umístíme do lednice na zhruba 30 minut odpočinout.
- Připravíme si formičky, které lehce vymažeme máslem. Těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka, nebo kousky, které vtlačíme do formiček. Pečeme 10-12 minut na 170 stupňů.
- Do vychladlých košíčků dáme trochu rybízové marmelády. Připravíme si náplň. Utřeme máslo s cukrem a přidáme kakao, rum a mleté ořechy. Košíčky po vychladnutí plníme naplní, Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu.
- V míse vyšleháme do hladké pěny máslo a cukr. Postupně přidáváme rozpuštěnou čokoládu a šleháme, dokud nevznikne lesklý a jemný krém. Krém dáme do cukrářského sáčku a nastříkáme na ořechovou vrstvu. Košíčky necháme ztuhnout.
Sdílejte tenhle recept na košíčky izidor s čokoládovým krémem i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






