Košíčky izidor s čokoládovým krémem – jemná chuť

Košíčky izidor patří mezi cukroví, které si získalo oblibu nejen na vánoce ale i během roku. Kombinace kakaového těsta a ořechové náplně vytváří dohromady dokonalou harmonii chutí. Jejich příprava není vůbec složitá. Stačí vám pár základních surovin, které už máte většinou doma a formičky na košíčky.

Skládají se ze tří vrstev a díky tomu jsou chuťově vyvážené. Těsto je pevné a náplň krásně jemná. Čokoláda dodává dezertu závěrečný lesk. Hotové košíčky se dobře skladují a vydrží čerstvé několik dní. Pro slavnostnější vzhled můžete navrch přidat půlku vlašského ořechu.

Těsto

  • 250g hladké mouky
  • 150g másla
  • 80g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce kakaa
  • rybízová marmeláda

Náplň

  • 100g másla
  • 100g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 80g mletých ořechů
  • 1 lžíce kakaa

Čokoládový krém

  • 100g hořké čokolády
  • 100g másla
  • 1 lžíce moučkového cukru

Postup

  1. Z mouky, másla, cukru, žloutků a kakaa zpracujeme těsto. Vypracujeme hladkou hmotu, kterou umístíme do lednice na zhruba 30 minut odpočinout.
  2. Připravíme si formičky, které lehce vymažeme máslem. Těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka, nebo kousky, které vtlačíme do formiček. Pečeme 10-12 minut na 170 stupňů.
  3. Do vychladlých košíčků dáme trochu rybízové marmelády. Připravíme si náplň. Utřeme máslo s cukrem a přidáme kakao, rum a mleté ořechy. Košíčky po vychladnutí plníme naplní, Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu.
  4. V míse vyšleháme do hladké pěny máslo a cukr. Postupně přidáváme rozpuštěnou čokoládu a šleháme, dokud nevznikne lesklý a jemný krém. Krém dáme do cukrářského sáčku a nastříkáme na ořechovou vrstvu. Košíčky necháme ztuhnout.

Sdílejte tenhle recept na košíčky izidor s čokoládovým krémem i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!