Linecké těsto patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví. Jeho jemná máslová struktura z něj dělá ideální základ pro nejrůznější tvary, které se následně slepují marmeládou. Je důležité ho nechat odpočinout v chladu, aby se nerozpadalo při pečení. Po několika dnech získá tu pravou chuť a vůni. Při jeho přípravě je důležitý správný poměr surovin.
Těsto se také nesmí zbytečně dlouho hníst, aby se máslo nerozpustilo a nevznikla lepivá hmota. Tvoří základ pro různé druhy pečiva. Díky jednoduché přípravě patří mezi ta nejoblíbenější těsta v domácím pečením.
Ingredience
- 300g hladké mouky
- 200g másla
- 100g moučkového cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
- strouhaná kůra z 1/2 citronu (volitelné)
Postup
- V míse smícháme mouku, máslo a cukr. Přidáme máslo a rukama, nebo kuchyňským robotem ho zapracujeme do mouky, dokud nevznikne drobenka.
- Vmícháme vaječné žloutky a volitelně také strouhanou citronovou kůru. Zpracujeme těsto a rychle ho spojíme do hladkého bochánku. Nehněteme ho příliš dlouho, aby nezřídlo.
- Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a umístíme do lednice alespoň na 1 hodinu. Ideální je nechat ho v lednici přes noc. Těsto poté rozválíme, vykrojíme kolečka a pečeme 8-10 minut na 170 stupňů.
Sdílejte tenhle recept na křehké linecké těsto jako od babičky i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






