Šlehačkové cukroví patří mezi nejemnější druhy vánočního cukroví. Jeho kouzlo spočívá v jednoduché přípravě. Z několika surovin vznikne křehké pečivo, které se rozplývá na jazyku. Vůně másla a vanilky dokáží během chvilky doma vykouzlit sváteční atmosféru. Těsto nevyžaduje žádné dlouhé kynutí ani hnětení. Stačí jen těsto nechat chvíli odpočinout v lednici.
Smetana dodává těstu jemnou chuť a krásnou strukturu, která zůstává vláčné i po několika dnech. Jedná se recept vhodný pro začátečníky. Šlehačkové cukroví se vždy povede a chutná každému. Navíc je skvělým základem pro další variace. Můžete ho spojit marmeládou, nebo máčet v čokoládě.
Ingredience
- 300g hladké mouky
- 200g másla
- 100g smetany ke šlehání
- špetka soli
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup
- V míse smícháme mouku a sůl. Přidáme smetanu a máslo. Vypracujeme hladké těsto, které by mělo být měkké a nelepivé. Hotové těsto zabalíme do folie a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici.
- Těsto vyndáme z lednice a rozválíme na plát silný asi 0,5 cm. Z těsta vykrajujeme libovolné tvary. Cukroví pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme 10-12 minut v troubě předehřáté na 170 stupňů, dokud nezačne cukroví zlátnout. Ještě vlažné kousky obalíme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem.
Sdílejte tenhle recept na nadýchané a jemné šlehačkové cukroví i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






