Křehké žloutkové cukroví ze 4 surovin – jemná chuť

Žloutkové cukroví patří mezi zapomenuté druhy vánočního cukroví, které je ale naprosto výjimečné. Dnes už se peče méně, ale přesto stojí za to ho vyzkoušet. Okouzlí vás svou jemnou chutí. Jeho křehká a dutá struktura připomíná rakvičky. Cukrářské droždí dodává těstu lehkost a umožňuje, aby se těsto při pečení nafouklo do typického tvaru.

Dlouhé odpočinutí těsta mu dodává tu správnou jemnost a hebkost. Jedná se o ideální volbu, pokud máte rádi recepty s minimem surovin. Můžete ho připravit jako vánoční cukroví, nebo jen tak jako dezert k odpolednímu šálku kávy.

Ingredience

  • 300g moučkového cukru
  • 40g hladké mouky
  • 1 malá lžička amonia (cukrářské droždí)
  • 3 žloutky

Postup

  1. Do mísy dáme žloutky, 150g moučkového cukru a malou lžičku amonia. Šleháme, dokud směs nezbělá a nezvětší objem. Směs přikryjeme folii a dáme do ledničky alespoň na 6 hodin. Nejlepší je nechat ho v lednici přes noc.
  2. Po vychladnutí do směsi přidáme zbytek cukru a mouku. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Rozválíme ho na plát silný asi 3-4 mm. Z těsta vykrajujeme libovolné tvary.
  3. Pokládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme zhruba 7 minut v troubě předehřáté na 150 stupňů. Cukroví by mělo vyběhnout a snadno se odlepovat od papíru. Necháme vychladnou na plechu.

Sdílejte tenhle recept na křehké žloutkové cukroví ze 4 surovin i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!