Linecké cukroví patří mezi klasiky, bez kterých by si jen málokdy dokázal představit vánoce. Když se z trouby line jeho vůně, tak je jasné, že vánoce jsou opravdu za dveřmi. Tento druh cukroví vyniká svou jednoduchou přípravou. Stačí vám pár základních surovin. Je krásné na pohled, výborně na chuť a navíc velmi dlouho vydrží.
Každá rodina ma svůj recept, někdo přidává oříšky a někdo zase trochu vanilky, nebo citronové kůry. Chutná nejlépe po několika dnech, kdy se rozleží, těsto zvláční a linecké cukroví získá svou nezaměnitelnou chuť a strukturu.
Ingredience
- 300g hladké mouky
- 200g másla
- 100g moučkového cukru
- 2 žloutky
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- špetka soli
- marmeláda na slepování
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr. Přidáme špetku soli, citronovou kůru, žloutky a studené máslo. Rukama, nebo v robotu vypracujeme hladké těsto.
- Těsto zabalíme do potravinářské folie. Dáme do lednice alespoň na 1-2 hodiny. Nejlepší je nechat ho odležet přes noc. Těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrajujeme různé tvary.
- Pokládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme 8-10 minut na 170 stupňů, dokud cukroví nezačne zlátnout. Necháme vychladnout a slepujeme marmeládou. Lehce posypeme moučkovým cukrem.
Sdílejte tenhle recept na křehké a vláčné linecké cukroví i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






