Marokánky patří mezi vánoční cukroví, které si díky své jedinečné chutí, lidé dopřávají po celý rok. Jsou to křehké ale zároveň vláčné placičky plné mandlí, kandovaného ovoce a čokolády. Na první pohled se může zdát jejich příprava složitá ale ve skutečnosti je velmi jednoduchá a zvládne ji i začátečník. Můžete je přizpůsobit podle chuti.
Nerozpadávají se a zůstávají vláčné i po několika dnech. Klíčem je správné množství smetany a krátká doba pečení, díky tomu si zachovají svou jemnost. Hodí se nejen na sváteční stůl ale také jako sladký dezert k odpolednímu šálku kávy.
Ingredience
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100g cukru krupice
- 30g másla
- 40g hladké mouky
- 100g nasekaných mandlí
- 80g kandovaného ovoce
- 100g hořké čokolády na potření
Postup
- V kastrůlku zahřejeme smetanu, máslo a cukr. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne lehce probublávat. Přidáme mouku a lehce povaříme, dokud směs nezhoustne.
- Odstavíme z plotny. Vmícháme mandle a kandované ovoce. Necháme chvíli zchladnout. Na plech s pečícím papírem pokládáme malé hromádky, které rozprostřeme do placiček.
- Pečeme 10-12 minut na 160 stupňů. Po vytažení z trouby necháme úplně vychladnout. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázní. Spodní stranu každého marokánku potřeme čokoládou. Necháme ztuhnout na mřížce, nebo pečícím papíru.
Sdílejte tenhle recept na měkké marokánky jako od babičky i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






