Metrový koláč je klasika, která se na našich stolech objevuje už mnoho let. Kombinace světlého a kakaového těsta, spojeného jemným krémem, vytváří nejen výbornou chuť ale má také svůj charakteristický vzhled. Jeho příprava je velmi jednoduchá, přesto působí slavnostně. Základem jsou dva korpusy, které se po upečení krájí a skládají do dlouhého pruhu.
Hodí se jako dezert k odpolednímu šálku kávy, nebo jako pohoštění pro rodinou oslavu. Koláč si navíc můžete přizpůsobit podle vlastní chuti. Těsto lze více osladit, nebo zvolit čokoládovější polevu. Díky krému krásně zvláční a druhý den chutná ještě lépe.
Těsto
- 400g polohrubé mouky
- 200g cukru krupice
- 5 vajec
- 200 ml oleje
- 200 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
Krém
- 250g másla
- 200g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Poleva
- 150g čokolády
- 50g másla
Postup
- Vejce a cukr utřeme do pěny. Přidáme mléko a olej. Vmícháme mouku s práškem do pečiva. Polovinu nalijeme do formy na srnčí hřbet, nebo biskupský chlebíček. Do druhé poloviny vmícháme kakao a nalijeme do druhé formy.
- Pečeme 35-40 minut na 170 stupňů. Necháme vychladnout. Oba korpusy nakrájíme na stejně široké plátky. Máslo, cukr a vanilkový cukr vyšleháme do hladkého krému.
- Střídáme tmavé a světlé plátky. Každý z nich potřeme krémem, aby vznikl metrový pás. Rozpustíme čokoládu s máslem a koláč přelijeme polevou. Necháme několik hodin ztuhnout v lednici.
Sdílejte tenhle recept na metrový koláč s jednoduchou přípravou i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






