Mocca oválky s jednoduchou přípravou – křehké a vláčné

Vánoce si bez vůně domácího cukroví dokáže představit jen málokdo. Mocca oválky patří mezi druhy vánočního cukroví, které voní už z trouby. Jsou jemné, křehké a mají nádech lahodné kávy, který společně s máslovým krémem vytváří dokonalou harmonii chutí. Mají elegantní vzhled ale jsou jednoduché na přípravu.

Navíc velmi dlouho vydrží čerstvé, takže si ho můžete připravit i s předstihem. Po rozložení se doslova rozplývají na jazyku. Recept na toto cukroví se v mnoha rodinách dědí z generace na generaci. Krásně doplní talířek s lineckým cukrovím, vanilkovými rohlíčky, nebo vosími hnízdy.

Těsto

  • 250g hladké mouky
  • 180g másla
  • 100g mletých vlašských ořechů
  • 80g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička instantní kávy
  • špetka soli

Krém

  • 100g másla
  • 80g moučkového cukru
  • 1 lžička instantní kávy

Poleva

  • 100g moučkového cukru
  • 1-2 lžičky instantní kávy

Postup

  1. V míse smícháme máslo, cukr, rozpuštěnou kávu, žloutek a špetku soli. Přidáme mouku, mleté ořechy a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do folie a dáme na 1 hodinu odležet do lednice. Ideálně přes noc.
  2. Z těsta vyválíme plát silný 0,5 cm. Vykrajujeme malé oválky. Pečeme 8-10 minut na 170 stupňů, dokud oválky lehce nezezlátnou. Necháme je vychladnout.
  3. Máslo s cukrem utřeme do pěny. Přidáme rozpuštěnou kávu. Oválky slepujeme po dvou krémem. Připravíme si polevu. Smícháme moučkový cukr, instantní kávu a jen tolik horké vody, aby vznikla hladká a hustá poleva.
  4. Oválky potřeme polevou a necháme zaschnout. Ozdobíme čokoládou pomocí lžičky nebo sáčku. Vytvoříme tenké proužky, nebo drobné tečky pro elegantní vzhled. Necháme ztuhnout a uložíme do chladu.

Sdílejte tenhle recept na mocca oválky i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!