Vánočka patří mezi naše tradiční sváteční pečivo. Pečení vánočky je krásný zvyk, který patří k vánocům. Domácí vánočka má své kouzlo, které ta kupovaná nenahradí. Vůně másla, vanilky a citronové kůry dokážou navodit sváteční atmosféru. Pletení se může zdát na první pohled složité ale s trochou trpělivosti se dá zvládnout i bez předchozích zkušeností.
Nejlépe chutná s trochou marmelády, másla, nebo jen lehce posypaná moučkovým cukrem. Skvěle se také hodí k horkému kakau, nebo čaji. Správně upečená má lehce křupavou kůrku a uvnitř je měkká a vláčná. Mandle a rozinky dodají sladkost a strukturu.
Ingredience
- 500g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 80g cukru krupice
- 100g másla
- 1 kostka droždí
- 2 žloutky
- špetka soli
- trochu citronové kůry
- plátky mandlí na posypání
- vejce na potření
- hrst rozinek (volitelné)
Postup
- Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, trochu mouky a mléko. Počkáme 10-15 minut, dokud nevzejde kvásek. V míse smícháme mouku, zbytek cukru, žloutky, sůl, citronovou kůru, máslo a rozinky dle chuti.
- Přidáme vzešlý kvásek a zbytek mléka. Vypracujeme hladké těsto. Hněteme alespoň 10 minut. Přikryjeme a necháme asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Rozdělíme na 6 dílů a upleteme vánočku. Přeneseme na plech s pečícím papírem. Potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Necháme ještě 20-30 minut dokynout. Pečeme 35-40 minut na 170 stupňů. Posypeme moučkovým cukrem.
Sdílejte tenhle recept na nadýchanou vánočku jako od babičky i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






