Nadýchané bavorské vdolky – jednoduchá příprava

Bavorské vdolky jsou nadýchané koblížkové placičky, které mají uprostřed důlek. Můžete je naplnit povidly, marmeládou, nebo tvarohovým krémem. Chutnají jako od babičky. Hodí se jako dezert po nedělením obědě. Jejich kouzlo spočívá v kynutém těstě, které je po usmažené lehké a vláčné. Díky jejich tvarování s důlkem se velmi snadno plní.

Můžete je podávat samostatně, nebo s kopečkem šlehačky. Příprava je velmi jednoduchá. Zvládne je připravit i začátečník. Stačí nechat vykynout těsto, vykrojit kolečka a opatrně usmažit dozlatova. Ozdobit si je můžete podle chuti.

Ingredence

  • 500g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 60g změklého másla
  • 40g cukru krupice
  • 20g droždí
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • olej nebo sádlo na smažení

Postup

  1. V části vlažného mléka rozmícháme lžičku cukru a droždí. Počkáme 10-15 minut, dokud nevzejde kvásek. Smícháme mouku se zbytkem cukru a solí. Vmícháme kvásek, vejce, žloutek, máslo a zbytek mléka.
  2. Vypracujeme hladké a měkké těsto. Přikryjeme ho a necháme 45-60 minut kynout. Mělo by zdvojnásobit objem. Těsto rozválíme na 1-1,5 cm a vykrajujeme z něj kolečka.
  3. Pokládáme na plech a necháme ještě 15 minut kynout. Uprostřed každého kolečka uděláme malý důlek. V hlubší pánvi rozehřejeme na střední teplotu olej, nebo sádlo.
  4. Vdolky smažíme důlkem dolů 1-2 minuty. Poté obrátíme a smažíme kratší dobu z druhé strany. Plníme povidly, nebo marmeládou. Podáváme samostatně, nebo se šlehačkou a ovocem.

Sdílejte tenhle recept na nadýchané bavorské vdolky s jednoduchou přípravou i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!