Domácí škvarkové placky patří mezi typické dobroty naší kuchyně. Škvarky se využívali nejen do pomazánek ale také do slaného pečiva. Velkou výhodou je, že zasytí a zůstanou dlouhou čerstvé. Jejich příprava je velmi jednoduchá a stačí vám několik surovin, která určitě máte doma. Těsto je krásně vláčné a křupavé.
Placky se hodí k polévce, nebo jako samostatná svačina. Můžete je připravit jako malá kolečka, nebo jako větší vláčné placky. Na stole se po nich jenom zapráší. Nejlépe chutnají, když jsou čerstvě vytažené z trouby.
Ingredience
- 500g polohrubé mouky
- 250g škvarků
- 250 ml vlažného mléka
- 30g droždí
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 2 lžíce sádla
- špetka cukru
Postup
- Do vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme lžíci mouky a špetku cukru. Promícháme a počkáme zhruba 10 minut, dokud nevzejde kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, kvásek, sůl, sádlo a nasekané škvarky. Vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme a necháme zhruba 45 minut kynout.
- Těsto rozválíme na plát silný 0,5-1 cm. Vykrajujeme kolečka, která pokládáme na plech s pečícím papírem. Placky potřeme rozpuštěným sádlem. Můžeme posypat kmínem a hrubou solí. Pečeme 15-20 minut na 200 stupňů.
Sdílejte tenhle recept na škvarkové placky jako od babičky i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






