Nadýchaný makový a ořechový závin s famózní jemnou chutí!

Dnes si krok po kroku ukážeme recept na sváteční záviny. Máte k dispozici rovnou dvě náplně. Makovou a ořechovou. Každý si tedy přijde na své. Záviny jsou kypré, vláčné a přitom křehké. Chutnají úžasně i dva dny po upečení.

Neotálejte a připravte tyto neodolatelné záviny své rodině ještě dnes. Určitě si na nich pochutnají!

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • Špetka soli

Maková náplň

  • 200 g mletého máku
  • 5 lžic cukru krystal
  • 5 lžic rostlinného oleje

Ořechová náplň

  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 5 lžic cukru krystal
  • 5 lžic rostlinného oleje

Postup

  1. V trošce mléka si rozmícháme droždí se špetkou cukru a uděláme si kvásek. Mouku si smícháme s cukrem, máslem, vejcem, zbylým mlékem a přidáme i kvásek. Vymícháme těsto a necháme hodinku kynout na teplém místě.
  2. Až těsto vykyne, na pomoučeném vále si těsto vytvarujeme do velkého kusu a následně ho rozdělíme na 3 stejné části. Každou část si rozválíme do tvaru obdélníku.
  3. Nyní přichází na řadu náplň. Mletý mák si smícháme s cukrem. Totéž uděláme i s ořechy. Takto připravené náplně navrstvíme na rozválená těsta a zakápneme olejem.
  4. Každé těsto opatrně srolujeme a stlačíme, aby nám při pečení nepraskalo. Konec závinu spojíme rozšlehaným vajíčkem a přesuneme záviny na plech na pečení, který jsme si vyložili papírem.
  5. Necháme na teplém místě vykynout ještě 15 minut. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali 1 lžičku mléka a trochu cukru.Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 30 minut.

Sdílejte tenhle báječný recept na ořechový a makový závin i s Vašimi přáteli! Určitě jim budou také chutnat!