Ořechové svatomartinské rohlíčky patří k jedním ze symbolů podzimu. Dnes jsou oblíbené nejen v tomto období ale i během roku, když máte chuť na jemné pečivo s ořechovou náplní. Tento recept je zjednodušený a příprava těsta nevyžaduje dlouhé kynutí. S těstem se velmi dobře pracuje. Příprava vám nezabere více, než hodinu.
Rohlíčky jsou krásně křehké a vláčné. Zůstávají vláčné i po několik dní a nerozpadají se. Vlašské ořechy dodávají rohlíčkům bohatou chuť. Svatomartinské rohlíčky provoní celou vaší domácnost. Hodí se jako pohoštění pro návštěvu, nebo dezert k šálku kávy.
Těsto
- 300g hladké mouky
- 200g másla
- 100g zakysané smetany
- špetka soli
- vejce na potření
Náplň
- 150g mletých vlašských ořechů
- 80g moučkového cukru
- 2 lžíce mléka
- 1 lžička vanilkového cukru
Na dokončení
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup
- Smícháme mouku, máslo, sůl a zakysnou smetanu. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Dáme ho na 30 minut odpočinout do lednice. Mezitím si připravíme náplň.
- V míse smícháme mleté ořechy, cukr, vanilkový cukr, mléko a vytvoříme vláčnou směs. Hotové těsto rozdělíme na 2-3 části. Každou z nich rozválíme na kulatý 3 mm silný plát. Rozkrájíme na trojúhelníky jako pizzu.
- Na širší okraj každého trojúhelníku dáme náplň. Srolujeme směrem ke špičce do rohlíku. Dáme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme 20-25 minut na 180 stupňů. Obalíme v moučkovém a vanilkovém cukru.
Sdílejte tenhle recept na nekynuté svatomartinské rohlíčky i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






