Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní – připravené bez kynutí

Ořechové svatomartinské rohlíčky patří k jedním ze symbolů podzimu. Dnes jsou oblíbené nejen v tomto období ale i během roku, když máte chuť na jemné pečivo s ořechovou náplní. Tento recept je zjednodušený a příprava těsta nevyžaduje dlouhé kynutí. S těstem se velmi dobře pracuje. Příprava vám nezabere více, než hodinu.

Rohlíčky jsou krásně křehké a vláčné. Zůstávají vláčné i po několik dní a nerozpadají se. Vlašské ořechy dodávají rohlíčkům bohatou chuť. Svatomartinské rohlíčky provoní celou vaší domácnost. Hodí se jako pohoštění pro návštěvu, nebo dezert k šálku kávy.

Těsto

  • 300g hladké mouky
  • 200g másla
  • 100g zakysané smetany
  • špetka soli
  • vejce na potření

Náplň

  • 150g mletých vlašských ořechů
  • 80g moučkového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžička vanilkového cukru

Na dokončení

  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Postup

  1. Smícháme mouku, máslo, sůl a zakysnou smetanu. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Dáme ho na 30 minut odpočinout do lednice. Mezitím si připravíme náplň.
  2. V míse smícháme mleté ořechy, cukr, vanilkový cukr, mléko a vytvoříme vláčnou směs. Hotové těsto rozdělíme na 2-3 části. Každou z nich rozválíme na kulatý 3 mm silný plát. Rozkrájíme na trojúhelníky jako pizzu.
  3. Na širší okraj každého trojúhelníku dáme náplň. Srolujeme směrem ke špičce do rohlíku. Dáme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme 20-25 minut na 180 stupňů. Obalíme v moučkovém a vanilkovém cukru.

Sdílejte tenhle recept na nekynuté svatomartinské rohlíčky i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!