Švestkové knedlíky z bramborového těsta – jemná chuť

Domácí švestkové knedlíky se během sezony švestek objevují na stolech v mnoha rodinách. Díky mraženým, nebo kompostovaným švestkám si je ale můžete dopřát po celý rok. Jedná se o pokrm, který zvládne připravit i začátečník. Tajemství jejich přípravy spočívá v dobře připravených bramborách a správném množství mouky.

Těsto musí být vláčné a tvárné ale ne příliš tuhé. Knedlíky by měly po uvaření zůstat jemné a nadýchané. Samotná příprava knedlíků je velmi rychlá. Podávat je můžete posypané mákem s cukrem, tvarohem, nebo opraženou strouhankou a trochou rozpuštěného másla.

Ingredience

  • 500g uvařených brambor
  • 200g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 20 zralých švestek
  • špetka soli

Na posypání

  • rozpuštěné máslo
  • mletý mák s moučkovým cukrem

Postup

  1. Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme vejce, špetku soli a zhruba polovinu mouky. Začneme zpracovávat těsto a po částech přidáváme mouku. Mělo by vzniknout vláčné a nelepivé těsto.
  2. Z těsta oddělujeme menší kousky. Každý rozplácneme na placičku a doprostřed umístíme švestku. Důkladně uzavřeme okraje a vytvoříme hladkou kuličku.
  3. Knedlíky pokládáme do vroucí osolené vody a vaříme 8-10 minut. Jsou hotové, když vyplavou na hladinu. Vyndáme cedníkem a potřeme rozpuštěným máslem. Posypeme dle chuti mákem s cukrem, nebo opraženou strouhankou.

Sdílejte tenhle recept na švestkové knedlíky z bramborového těsta i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!