Domácí švestkové knedlíky se během sezony švestek objevují na stolech v mnoha rodinách. Díky mraženým, nebo kompostovaným švestkám si je ale můžete dopřát po celý rok. Jedná se o pokrm, který zvládne připravit i začátečník. Tajemství jejich přípravy spočívá v dobře připravených bramborách a správném množství mouky.
Těsto musí být vláčné a tvárné ale ne příliš tuhé. Knedlíky by měly po uvaření zůstat jemné a nadýchané. Samotná příprava knedlíků je velmi rychlá. Podávat je můžete posypané mákem s cukrem, tvarohem, nebo opraženou strouhankou a trochou rozpuštěného másla.
Ingredience
- 500g uvařených brambor
- 200g hrubé mouky
- 1 vejce
- 20 zralých švestek
- špetka soli
Na posypání
- rozpuštěné máslo
- mletý mák s moučkovým cukrem
Postup
- Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme vejce, špetku soli a zhruba polovinu mouky. Začneme zpracovávat těsto a po částech přidáváme mouku. Mělo by vzniknout vláčné a nelepivé těsto.
- Z těsta oddělujeme menší kousky. Každý rozplácneme na placičku a doprostřed umístíme švestku. Důkladně uzavřeme okraje a vytvoříme hladkou kuličku.
- Knedlíky pokládáme do vroucí osolené vody a vaříme 8-10 minut. Jsou hotové, když vyplavou na hladinu. Vyndáme cedníkem a potřeme rozpuštěným máslem. Posypeme dle chuti mákem s cukrem, nebo opraženou strouhankou.
Sdílejte tenhle recept na švestkové knedlíky z bramborového těsta i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






