Třená bábovka patří mezi klasické dezerty naší kuchyně. Každá rodina má svůj vlastní osvědčený recept, který se předává z generace na generaci. Tento druh bábovky dostal svůj název podle způsobu její přípravy. Základ těsta se totiž ručně, nebo mixérem tře, dokud není krásně nadýchaný a lehký, díky tomu je bábovka jemná a vláčná.
Na rozdíl od litých těsta se tato bábovka nešlehá prudce, ale pomalu. Můžete si ji připravit jako moučník k odpolednímu šálku kávy, nebo jako pohoštění pro návštěvu. Bábovku lze vylepšit mramorováním, ořechy, nebo rozinkami.
Ingredience
- 300g polohrubé mouky
- 250g másla
- 250g cukru krupice
- 120 ml mléka
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 balení vanilkového cukru
- špetka soli
Postup
- Utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Trvá to několik minut. Vzniklá směs by měla být nadýchaná. Postupně přidáváme vejce a vždy dobře zašleháme.
- V druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Sypeme střídavě s mlékem do máslové směsi. Mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, nebo strouhankou.
- Pečeme 55-65 minut na 170 stupňů, dokud špejle zapíchnuta do středu nevyjde suchá. Necháme 10 minut chladnout ve formě a vyklopíme na mřížku. Posypeme moučkovým cukrem.
Sdílejte tenhle recept na nadýchanou třenou bábovku jako od babičky i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






