Třená bábovka jako od babičky – nadýchaná a vláčná

Třená bábovka patří mezi klasické dezerty naší kuchyně. Každá rodina má svůj vlastní osvědčený recept, který se předává z generace na generaci. Tento druh bábovky dostal svůj název podle způsobu její přípravy. Základ těsta se totiž ručně, nebo mixérem tře, dokud není krásně nadýchaný a lehký, díky tomu je bábovka jemná a vláčná.

Na rozdíl od litých těsta se tato bábovka nešlehá prudce, ale pomalu. Můžete si ji připravit jako moučník k odpolednímu šálku kávy, nebo jako pohoštění pro návštěvu. Bábovku lze vylepšit mramorováním, ořechy, nebo rozinkami.

Ingredience

  • 300g polohrubé mouky
  • 250g másla
  • 250g cukru krupice
  • 120 ml mléka
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru
  • špetka soli

Postup

  1. Utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Trvá to několik minut. Vzniklá směs by měla být nadýchaná. Postupně přidáváme vejce a vždy dobře zašleháme.
  2. V druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Sypeme střídavě s mlékem do máslové směsi. Mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, nebo strouhankou.
  3. Pečeme 55-65 minut na 170 stupňů, dokud špejle zapíchnuta do středu nevyjde suchá. Necháme 10 minut chladnout ve formě a vyklopíme na mřížku. Posypeme moučkovým cukrem.

Sdílejte tenhle recept na nadýchanou třenou bábovku jako od babičky i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!