Tvarohová štola s jemnou chutí – jednoduchá příprava

Tvarohová štola patří mezi nejoblíbenější vánoční pečivo, které si získalo oblibu, díky své jednoduché přípravě. Na rozdíl od klasické kynuté štoly nevyžaduje dlouhé kynutí, ani složité postupy. Tvarohová verze je jemnější, vláčnější a vydrží dlouho čerstvá. Vůně citronu, vanilky a másla provoní celou vaší domácnost.

Navíc je krásně univerzální a můžete ji obohatit o sušené ovoce, kandované pomeranče, nebo ořechy. Má navíc velkou výhodu, čím déle odpočívá, tím je chutnější. Nejlépe chutná, až druhý den, kdy se všechny chutě spojí.

Těsto

  • 250g tvarohu
  • 350g polohrubé mouky
  • 100g cukru krupice
  • 100g másla
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 100g rozinek
  • 50g nasekaných mandlí nebo ořechů
  • špetka soli

Na dokončení

  • rozpuštěné máslo na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Přidáme tvaroh, máslo, vejce, citronovou kůru a vypracujeme měkké a nelepivé těsto.
  2. Přidáme rozinky a mandle, nebo ořechy. Hotové těsto vytvarujeme do oválného bochánku. Rozválíme na plát a jeden okraj přehneme, přes druhý. Vznikne nám typický tvar štoly.
  3. Položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 40-45 minut na 170 stupňů, dokud štola nezezlátne. Ještě horkou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.

Sdílejte tenhle recept na tvarohovou štolu s jednoduchou přípravou i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!