Tvarohová vánočka bez kynutí – nadýchaná a vláčná

Tahle tvarohová vánočka je ideální pro všechny, kdo nemají čas čekat, než vykyne těsto. Na rozdíl od klasické vánočky je příprava snadná a rychlá. Tvaroh dodává vánočce vláčnost a jemnost. Zůstává měkká i několik dní po upečení. Jedná se o typ vánočky, který je oblíbený nejen o vánocích ale také během roku jako sladká snídaně, nebo pohoštění ke kávě.

Připravit ji zvládne i začátečník, protože se obejdete bez droždí a dlouhého hnětení. Stačí vše promíchat a dát péct do trouby. Vůně čerstvé vánočky provoní celou vaší kuchyni. Oblíbíte si ji, díky jemné chuti a lehké struktuře. Vánočku si můžete dochutit ořechy, mandlemi nebo citronovou kůrou.

Ingredience

  • 350g polohrubé mouky
  • 250g tvarohu
  • 100g másla
  • 100g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • rozinky
  • vejce na potření
  • špetka soli
  • plátky mandlí na posypání

Postup

  1. V míse utřeme máslo, cukr a vanilkový cukr do pěny. Přidáme vejce, tvaroh a dobře promícháme. V druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Sypké suroviny postupně přidáváme k tvarohové směsi.
  2. Mělo by vzniknout měkké a nelepivé těsto. Vmícháme rozinky podle chuti. Těsto rozdělíme na tři prameny, vyválíme a spleteme do copu. Můžeme také jen vytvarovat bochánek.
  3. Přeneseme na plech s pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme 35-40 minut, dokud vánočka nezezlátne. Necháme ji na mřížce vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Sdílejte tenhle recept na tvarohovou vánočku bez kynutí i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!