Kynuté těsto patří k nejtradičnějším základům naší kuchyně. Ať už připravujete sladké koláče, nadýchané buchty, nebo domácí pizzu, tak je dobré těsto vždy základ. Proto je dobré mít po ruce recept, který se hodí na všechny tyto varianty. Tento univerzální recept na kynuté těsto je velmi jednoduchý. Díky kombinaci dvou druhů mouky je krásně vláčné.
Mléko dodává těstu jemnost a správný poměr surovin zajistí, že s těstem výborně pracuje. Hodí se pro sladké i slané pečení. Stačí jen upravit množství cukru podle potřeby. Můžete z něj připravit buchty, záviny, koláče, rohlíčky i pizzu.
Ingredience
- 300g hladké mouky
- 200g polohrubé mouky
- 2/3 kostky droždí
- 240 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 3 lžíce krupicového cukru
- 50 ml oleje
- 1 lžička soli
Postup
- Do mísy nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Počkáme 10-15 minut, dokud nevzejde kvásek. Na povrchu by se měla vytvořit pěna.
- Do větší mísy nasypeme hladkou a polohrubou mouku. Přidáme zbytek cukru a sůl. Vmícháme rozšlehané vejce, olej, zbytek mléka a vzešlý kvásek.
- Těsto hněteme ručně, nebo v robotu, dokud není hladké a pružné a nebude se odlepovat od mísy. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout 45-60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Sdílejte tenhle recept na univerzální kynuté těsto na cokoli s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






