Vánoční pečení má své kouzlo ale někdy můžete mít pocit, že v kuchyni trávíte více času, než u vánočního stromečku. Je dobré mít spolehlivý základ, který vám celou práci zjednoduší, ale přitom neubere na chuti, ani pestrosti. Na to je ideální linecké těsto. Stačí několik drobných úprav a z jednoho těsta připravíte cukroví, které vypadá, jako by pocházelo z pěti různých receptů.
Ušetříte čas a přesto budete mít na tácu pestrý mix tvarů, chutí a dekorací. S lineckým těstem se navíc velmi dobře pracuje. Těsto připravte jednou a po odležení ho rozdělte na několik částí. Pečte nejdříve jednoduché tvary a složitější si nechte na později.
Základní linecké těsto
- 300g hladké mouky
- 200g másla
- 100g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžička vanilkového cukru
- špetka soli
Postup
- Promícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a vytvoříme drobenku. Vmícháme žloutky a spojíme v hladké těsto. Zabalíme do folie a dáme na nejméně 2 hodiny do lednice.
- Ideální je nechat linecké odležet přes noc. Hotové těsto rozválíme na 2-3 mm. Vykrajujeme, pokládáme na plech a pečeme zhruba 8-10 minut na 170 stupňů. Mělo by být lehce zlaté po okrajích.
Pět druhu cukroví
- Linecké sušenky s citronovou polevou
Z lineckého těsta vykrojíme tvary, které dáme péct V misce rozmícháme 120g moučkového cukru a 2-3 lžíce citronové šťávy. Můžeme přidat trochu citronové kůry. Vychladlé sušenky potřeme polevou a necháme zaschnout. - Kávové hvězdičky
Rozmícháme 1-2 lžičky instantní kávy v 1 lžící horké vody. Necháme pár minut zchladnout. Kávu zapracujeme do části lineckého těsta. Vyválíme a vykrajujeme hvězdičky, které dáme péct do trouby. Po vychladnutí můžeme namočit do čokolády. - Linecké rohlíčky
Z těsta vykrojíme rohlíčky a pečeme v troubě. Necháme vychladnout. Rozpustíme 120g čokolády a namáčíme konce rohlíčku. Posypeme sekanými lískovými ořechy, mandlemi, nebo pistáciemi a necháme vychladnout. - Dvoubarevné sušenky
Těsto rozdělíme na 2 části. Do jedné části zapracujeme 15g kakaa a o stejné množství ubereme mouku. Obě části těsta rozválíme na podobně velké pláty, položíme na sebe a stočíme do rolády. Zabalíme a dáme na 30 minut do lednice. Roládu krájíme na kolečka, skládáme na plech a pečeme v troubě. - Linecké košíčky
Kousky lineckého těsta vtlačíme do formiček na košíčky. Propíchneme vidličkou a dáme péct. Po vychladnutí naplníme hotovým karamelem, nebo karamelovým krémem. Do každého stačí pár lžiček. Navrch dáme rozpuštěnou čokoládu a necháme ztuhnout v lednici.
Sdílejte tenhle recept na jedno těsto pro více druhů cukroví i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






