Jedno těsto na 5 druhů vánočního cukroví – rychlá příprava

Vánoční pečení má své kouzlo ale někdy můžete mít pocit, že v kuchyni trávíte více času, než u vánočního stromečku. Je dobré mít spolehlivý základ, který vám celou práci zjednoduší, ale přitom neubere na chuti, ani pestrosti. Na to je ideální linecké těsto. Stačí několik drobných úprav a z jednoho těsta připravíte cukroví, které vypadá, jako by pocházelo z pěti různých receptů.

Ušetříte čas a přesto budete mít na tácu pestrý mix tvarů, chutí a dekorací. S lineckým těstem se navíc velmi dobře pracuje. Těsto připravte jednou a po odležení ho rozdělte na několik částí. Pečte nejdříve jednoduché tvary a složitější si nechte na později.

Základní linecké těsto

  • 300g hladké mouky
  • 200g másla
  • 100g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • špetka soli

Postup

  1. Promícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a vytvoříme drobenku. Vmícháme žloutky a spojíme v hladké těsto. Zabalíme do folie a dáme na nejméně 2 hodiny do lednice.
  2. Ideální je nechat linecké odležet přes noc. Hotové těsto rozválíme na 2-3 mm. Vykrajujeme, pokládáme na plech a pečeme zhruba 8-10 minut na 170 stupňů. Mělo by být lehce zlaté po okrajích.

Pět druhu cukroví

  1. Linecké sušenky s citronovou polevou 
    Z lineckého těsta vykrojíme tvary, které dáme péct V misce rozmícháme 120g moučkového cukru a 2-3 lžíce citronové šťávy. Můžeme přidat trochu citronové kůry. Vychladlé sušenky potřeme polevou a necháme zaschnout.
  2. Kávové hvězdičky 
    Rozmícháme 1-2 lžičky instantní kávy v 1 lžící horké vody. Necháme pár minut zchladnout. Kávu zapracujeme do části lineckého těsta. Vyválíme a vykrajujeme hvězdičky, které dáme péct do trouby. Po vychladnutí můžeme namočit do čokolády.
  3. Linecké rohlíčky 
    Z těsta vykrojíme rohlíčky a pečeme v troubě. Necháme vychladnout. Rozpustíme 120g čokolády a namáčíme konce rohlíčku. Posypeme sekanými lískovými ořechy, mandlemi, nebo pistáciemi a necháme vychladnout.
  4. Dvoubarevné sušenky
    Těsto rozdělíme na 2 části. Do jedné části zapracujeme 15g kakaa a o stejné množství ubereme mouku. Obě části těsta rozválíme na podobně velké pláty, položíme na sebe a stočíme do rolády. Zabalíme a dáme na 30 minut do lednice. Roládu krájíme na kolečka, skládáme na plech a pečeme v troubě.
  5. Linecké košíčky 
    Kousky lineckého těsta vtlačíme do formiček na košíčky. Propíchneme vidličkou a dáme péct. Po vychladnutí naplníme hotovým karamelem, nebo karamelovým krémem. Do každého stačí pár lžiček. Navrch dáme rozpuštěnou čokoládu a necháme ztuhnout v lednici.

Sdílejte tenhle recept na jedno těsto pro více druhů cukroví i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!