Makový závin s jednoduchou přípravou – chutná jako od babičky

Pokud máte rádi makové dezerty, tak se vám bude líbit dnešní recept. Ukážeme si recept na domácí makový závin, který si zamiluje každý. Příprava je opravdu snadná a časově nenáročná. Jedná se o skvělé pohoštění pro vaší návštěvu. Můžete si ho také dát k odpolední kávě. 

Naplánujte si odpolední posezení s vaší rodinou a přáteli a připravte si tenhle báječný domácí makový závin. Je krásně jemný, nadýchaný a vláčný. Pojďme si společně připravit tenhle fantastický moučník. 

Ingredience

  • 500g hladké mouky 
  • 2 vaječné žloutky 
  • 4 lžíce másla 
  • 30g droždí 
  • 1 lžíce cukru krystal 
  • špetka soli 

Náplň

  • 400g máků
  • 350ml mléka 
  • 4 lžíce cukru krystal 

Postup

  1. Smícháme trochu mléka, cukru a droždí. Počkáme dokud nevzejde kvásek. V míse smícháme mouku, změklé máslo, zbytek mléka, žloutky a vzešlý kvásek. 
  2. Vytvoříme hladké těsto, které dáme na 1,5 hodiny kynout. V polovině kynutí těsto prohněteme. Nyní si připravíme makovou náplň. 
  3. Vaříme mléko, mák a cukr zhruba 20-25 minut. Hotové těsto rozdělíme na dva díly. Rozválíme na tenký plát, naplníme makovou náplní a zavineme. 
  4. Dáme na plech s pečícím papírem, potřeme vejcem a pečeme na 180 stupňů dozlatova. Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. 

Sdílejte tenhle báječný recept na domácí makový závin i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!