Dnes si ukážeme recept na naprosto dokonalý domácí chlebík, který uměly už naše babičky. Tento domácí chleba je připraven z bramborového těsta a jeho chuť je naprosto neodolatelná, má křupavou kůrčičku a přitom pěkně vláčný a kyprý vnitřek. Chuť tohoto chleba je prostě famózní.
Připravte své rodině tento domácí chleba, jehož chuť Vás mile překvapí. Uvidíte, že si ho zamilujete Vy, i celá Vaše rodina.
Ingreidence
- 1/2 kg brambor
- 550 g mouky
- 150 ml převařené vody
- 2 čajové lžičky soli 2 lžíce oleje
- 1 čajová lžička cukru
- 1 sáček suchého droždí
Postup
- Brambory omyjte, osolte vodu a brambory v ní přiveďte k vatu.
- Smíchejte suché droždí s cukrem a 4 lžícemi bramborové vody a 1 lžící mouky, poté směs nechejte odstát.
- Brambory oloupeme a rozmačkáme na kaši. Smíchejte bramborovou kaši s moukou, poté dobře promíchejte, přidejte sůl a začněte hníst těsto.
- Při hnětení přidejte 2 lžíce oleje. Jakmile se naše těsto sjednotí, hněteme ještě 10 minut.
- Těsto se pak nechá 40 minut vykynout v naolejované misce.
- Až vyprší čas, těsto vyjměte a položte na dobře pomoučenou pracovní desku.
- Poté přikryjte litinovým kastrolem. Nechte kynout po dobu nejméně 1 hodiny.
- Jakmile chléb vykyne, vytvarujte ho a vložte do pekáče. Pečte 40 minut, prvních 20 minut neotvírejte troubu.
- Za dalších 20 minut můžeme otevřít troubu a potřít horní část chleba horkou vodou, aby kůra zčervenala a byla křupavá. Toto se opakuje celkem dvakrát.
- Upečený chléb vyjmeme, zabalíme do kuchyňské utěrky a po 1 hodině, když je úplně vychladlý, se do něj můžeme pustit.
Sdílejte tenhle báječný recept na bramborový chléb i s Vašimi přáteli! Určitě se jim také budou hodit!