Chléb z bramborové těsta ze základních surovin s luxusní chutí – lepší než kupovaný!

Dnes si ukážeme recept na naprosto dokonalý domácí chlebík, který uměly už naše babičky. Tento domácí chleba je připraven z bramborového těsta a jeho chuť je naprosto neodolatelná, má křupavou kůrčičku a přitom pěkně vláčný a kyprý vnitřek. Chuť tohoto chleba je prostě famózní.

Připravte své rodině tento domácí chleba, jehož chuť Vás mile překvapí. Uvidíte, že si ho zamilujete Vy, i celá Vaše rodina.

Ingreidence

  • 1/2 kg brambor
  • 550 g mouky
  • 150 ml převařené vody
  • 2 čajové lžičky soli 2 lžíce oleje
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 sáček suchého droždí

Postup

  1. Brambory omyjte, osolte vodu a brambory v ní přiveďte k vatu.
  2. Smíchejte suché droždí s cukrem a 4 lžícemi bramborové vody a 1 lžící mouky, poté směs nechejte odstát.
  3. Brambory oloupeme a rozmačkáme na kaši. Smíchejte bramborovou kaši s moukou, poté dobře promíchejte, přidejte sůl a začněte hníst těsto.
  4. Při hnětení přidejte 2 lžíce oleje. Jakmile se naše těsto sjednotí, hněteme ještě 10 minut.
  5. Těsto se pak nechá 40 minut vykynout v naolejované misce.
  6. Až vyprší čas, těsto vyjměte a položte na dobře pomoučenou pracovní desku.
  7. Poté přikryjte litinovým kastrolem. Nechte kynout po dobu nejméně 1 hodiny.
  8. Jakmile chléb vykyne, vytvarujte ho a vložte do pekáče.  Pečte 40 minut, prvních 20 minut neotvírejte troubu.
  9. Za dalších 20 minut můžeme otevřít troubu a potřít horní část chleba horkou vodou, aby kůra zčervenala a byla křupavá. Toto se opakuje celkem dvakrát.
  10. Upečený chléb vyjmeme, zabalíme do kuchyňské utěrky a po 1 hodině, když je úplně vychladlý, se do něj můžeme pustit.

Sdílejte tenhle báječný recept na bramborový chléb i s Vašimi přáteli! Určitě se jim také budou hodit!