Drobenkový koláč s čokoládovým krémem a vanilkou – dezert ke kávě

Máte chuť na sladký dezert? Tak zkuste tenhle drobenkový koláč s čokoládovým krémem a vanilkou. Hodí se jako dezert ke kávě, nebo čaji. Je krásně nadýchaný a vláčný. Oblíbí si ho celá rodina. Na stole se po něm jenom zapráší.

Na přípravu vám stačí jednoduché suroviny. Tenhle drobenkový koláč s čokoládovým krémem vás okouzlí svou vláčností a jemností.

Těsto

  • 250g hladké mouky
  • 80g cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 50ml oleje
  • 50g másla
  • 10g kypřícího prášku

Čokoládový krém

  • 200ml smetany
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 400ml mléka
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 100g hořké čokolády

Na ozdobu

  • cukr moučka
  • čokoládové lupínky

Postup

  1. V míse vyšleháme vejce, cukr a vanilkový cukr. Přidáme olej a změklé máslo. Vmícháme mouku a kypřící prášek. Vypracujeme těsto.
  2. Z těsta vytvarujeme dvě koule. Jednu větší a druhou menší. Tu menší zabalíme a dáme do lednice. Větší kouli rozválíme na pečícím papíru do kulatého tvaru.
  3. Připravíme si krém. V míse smícháme vejce, cukr a škrob. Zalijeme mlékem a vaříme na mírném ohni. Na závěr vmícháme čokoládu. Na závěr přidáme smetanu a vaříme do zahuštění.
  4. Hotový krém nalijeme na těsto, rozetřeme a druhou část těsta nastrouháme na krém. Ozdobíme čokoládovými lupínky. Pečeme na 200 stupňů zhruba 20 minut. Posypeme cukrem.

Videonávod

Sdílejte tenhle recept na drobenkový koláč i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!