Máte chuť na sladký dezert? Tak zkuste tenhle drobenkový koláč s čokoládovým krémem a vanilkou. Hodí se jako dezert ke kávě, nebo čaji. Je krásně nadýchaný a vláčný. Oblíbí si ho celá rodina. Na stole se po něm jenom zapráší.
Na přípravu vám stačí jednoduché suroviny. Tenhle drobenkový koláč s čokoládovým krémem vás okouzlí svou vláčností a jemností.
Těsto
- 250g hladké mouky
- 80g cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 vejce
- 50ml oleje
- 50g másla
- 10g kypřícího prášku
Čokoládový krém
- 200ml smetany
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- 400ml mléka
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 100g hořké čokolády
Na ozdobu
- cukr moučka
- čokoládové lupínky
Postup
- V míse vyšleháme vejce, cukr a vanilkový cukr. Přidáme olej a změklé máslo. Vmícháme mouku a kypřící prášek. Vypracujeme těsto.
- Z těsta vytvarujeme dvě koule. Jednu větší a druhou menší. Tu menší zabalíme a dáme do lednice. Větší kouli rozválíme na pečícím papíru do kulatého tvaru.
- Připravíme si krém. V míse smícháme vejce, cukr a škrob. Zalijeme mlékem a vaříme na mírném ohni. Na závěr vmícháme čokoládu. Na závěr přidáme smetanu a vaříme do zahuštění.
- Hotový krém nalijeme na těsto, rozetřeme a druhou část těsta nastrouháme na krém. Ozdobíme čokoládovými lupínky. Pečeme na 200 stupňů zhruba 20 minut. Posypeme cukrem.
Videonávod
Sdílejte tenhle recept na drobenkový koláč i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!