Křehký mřížkový koláč s jablky – vynikající chuť

Dnes si připravíme báječný mřížkový koláč, který máte hotový během chvilky. Jestli vám doma zbylo několik jablek, tak je tenhle recept právě pro vás. U nás si na něm pochutnala celá rodina. Skvěle se hodí k šálku dobré odpolední kávy nebo čaje.  

Pokud máte rádi jablečné dezerty, tak si určitě oblíbíte i tenhle skvělý jablečný koláč. Osloví vás svou rychlou a jednoduchou přípravou. Tenhle recept si uložte, protože se k němu bude rádi vracet. 

Těsto

  • 300g hladké mouky
  • 1 vejce 
  • 1/2 balení kypřícího prášku 
  • 120g másla
  • 9 lžící moučkového cukru 
  • 2 lžíce smetany 

Náplň

  • 500g jablek 
  • 1 lžíce šťávy z citronu 
  • 2 lžíce másla 
  • 3 lžíce cukru krupice 
  • 1 lžička skořice 

Postup

  1. Smícháme suroviny a vypracujeme těsto, které přikryjeme a dáme do lednice na 30 minut. Jablka nakrájíme a dáme do hrnce.
  2. Přidáme máslo, cukr, citronovou šťávu a skořici. Přivedeme k bodu varu a povaříme. Necháme vychladnout. 
  3. Z těsta si ukrojíme zhruba 1/4. Připravíme si koláčovou formu. Těsto rozválíme a dáme do formy. Navrstvíme náplň. 
  4. Zbylé těsto nakrájíme na pruhy, které pokládáme na jablečnou náplň. Pečeme dozlatova na 180 stupňů. 

Sdílejte tenhle recept na domácí jablečný mřížkový koláč i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!