Hledáte recept na rychlý a chutný dezert? Tak zkuste tenhle tvarohový koláč s vanilkou. Je nadýchaný, jemný a vláčný. Pochutná si celá rodina. Na stole se po něm jenom zapráší. Chutná skvěle s šálkem odpolední kávy, nebo čaje.
Tenhle tvarohový koláč se rozplývá na jazyku. Těsto je krásně křehké. Připravený je během chvilky. Pojďme si společně ukázat, jak si připravit tenhle tvarohový koláč s vanilkou.
Těsto
- 300g mouky
- 8g kypřícího prášku
- 150g másla
- 60g cukru
- 1 vejce
- 50g zakysané smetany
- špetka soli
Náplň
- 500g tvarohu
- 120g rozinek
- 120g cukru
- 3 vejce
- 60g kukuřičného škrobu
- 60ml mléka
- 1 balení vanilkového cukru
Poleva
- 80g cukru moučka
- 100g zakysané smetany
Postup
- V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a špetku soli. Máslo nastrouháme a přidáme k mouce. Rukama promícháme a vytvoříme drobenku.
- Přidáme zakysnou smetanu a vejce. Vypracujeme měkké těsto. Hotové těsto si rozdělíme na dvě části. Jednu menší a druhou větší. Menší část zabalíme a dáme do lednice.
- Větší část těsta navrstvíme na plech vyložený pečícím papírem a propíchneme vidličkou. Dáme do lednice a připravíme náplň. Rozinky dáme do vroucí vody.
- Smícháme tvaroh a tři žloutky. Přidáme cukr, škrob, vanilkový cukr, mléko a špetku soli. Vyšleháme dohladka. Vodu z rozinek slijeme a přidáme do náplně.
- Z bílků vyšleháme tuhý krém. Bílky postupně zašleháme do tvarohového krému. Krém navrstvíme na těsto.
- Menší část těsta rozválíme a nakrájíme na tenké proužky, které pokládáme na krém. Vytvoříme z nich mřížku. Pečeme na 170 stupňů zhruba 50 minut. Vyndáme z trouby a zalijeme polevou.
Videonávod
Sdílejte tenhle recept na tvarohový koláč i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!