Nadýchaný tvarohový koláč s vanilkou – rychlý a chutný dezert

Hledáte recept na rychlý a chutný dezert? Tak zkuste tenhle tvarohový koláč s vanilkou. Je nadýchaný, jemný a vláčný. Pochutná si celá rodina. Na stole se po něm jenom zapráší. Chutná skvěle s šálkem odpolední kávy, nebo čaje.

Tenhle tvarohový koláč se rozplývá na jazyku. Těsto je krásně křehké. Připravený je během chvilky. Pojďme si společně ukázat, jak si připravit tenhle tvarohový koláč s vanilkou.

Těsto

  • 300g mouky
  • 8g kypřícího prášku
  • 150g másla
  • 60g cukru
  • 1 vejce
  • 50g zakysané smetany
  • špetka soli

Náplň

  • 500g tvarohu
  • 120g rozinek
  • 120g cukru
  • 3 vejce
  • 60g kukuřičného škrobu
  • 60ml mléka
  • 1 balení vanilkového cukru

Poleva

  • 80g cukru moučka
  • 100g zakysané smetany

Postup

  1. V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a špetku soli. Máslo nastrouháme a přidáme k mouce. Rukama promícháme a vytvoříme drobenku.
  2. Přidáme zakysnou smetanu a vejce. Vypracujeme měkké těsto. Hotové těsto si rozdělíme na dvě části. Jednu menší a druhou větší. Menší část zabalíme a dáme do lednice.
  3. Větší část těsta navrstvíme na plech vyložený pečícím papírem a propíchneme vidličkou. Dáme do lednice a připravíme náplň. Rozinky dáme do vroucí vody.
  4. Smícháme tvaroh a tři žloutky. Přidáme cukr, škrob, vanilkový cukr, mléko a špetku soli. Vyšleháme dohladka. Vodu z rozinek slijeme a přidáme do náplně.
  5. Z bílků vyšleháme tuhý krém. Bílky postupně zašleháme do tvarohového krému. Krém navrstvíme na těsto.
  6. Menší část těsta rozválíme a nakrájíme na tenké proužky, které pokládáme na krém. Vytvoříme z nich mřížku. Pečeme na  170 stupňů zhruba 50 minut. Vyndáme z trouby a zalijeme polevou.

Videonávod

Sdílejte tenhle recept na tvarohový koláč i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!