Máte chuť na něco sladkého? Tak to se vám bude líbit recept, který si dnes představíme. Ukážeme si recept na strouhaný jablečný koláč s vanilkovým krémem. Pokud vám zbyli doma nějaká jablka, tak je tenhle recept právě pro vás.
Kombinace nadýchaného těsta a jablečné naplní vás určitě okouzlí. Zamilujete se do jemné chuti tohoto úžasného jablečného koláče. Tenhle koláč proviní celou vaši domácnost. Určitě se stane vaším oblíbeným dezertem.
Těsto
- 200g mouky
- 5g kypřícího prášku
- 2 lžíce cukru
- 100g másla
- 1 vejce
Krém
- 500ml mléka
- 50g másla
- 4 lžíce cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce škrobu
- 10g vanilkového cukru
Náplň
- 3 jablka
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 70ml vody
Postup
- V míse smícháme mouku, kypřící prášek, cukr a sůl. Do mísy nastrouháme máslo. Přidáme vejce a uhněteme nelepivé těsto.
- Těsto rozdělíme na 2 díly. Na 1/3 a 3/4. Zabalíme do potravinářské folie a dáme na 35 minut do lednice.
- Mezitím připravíme náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky a dáme do hrnce. Přidáme cukr, skořici, a zalijeme vodou. Vaříme pod pokličkou asi 7 minut do měkka.
- Uvařená jablka přecedíme. Nyní si připravíme krém. Zhruba 2/3 mléka dáme do hrnce a vaříme na mírném ohni. Ve zbytku mléka rozmícháme škrob. V samostatné míse vyšleháme vejce, cukr a vanilkový cukr. Vmícháme mléko se škrobem.
- Vzniklou směs nalijeme za stálého míchání do hrnce. Vaříme, dokud nevznikne hustý krém. Ten přikryjeme potravinářskou folii a dáme vychladit.
- Formu vyložíme pečícím papírem. Větší část těsta si nastrouháme na struhadle přímo do formy. Na těsto navrstvíme jablečnou náplň a vanilkový krém. Uhladíme a navrch nastrouháme menší část těsta. Pečeme na 180 stupňů zhruba 35 minut. Po upečení necháme vychladnout, sundáme formu a pečící papír a dáme na několik hodin do lednice.
Videonávod
Sdílejte tenhle recept na jablečný koláč s vanilkovým krémem i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!