Strouhaný jablečný koláč s vanilkovým krémem

Máte chuť na něco sladkého? Tak to se vám bude líbit recept, který si dnes představíme. Ukážeme si recept na strouhaný jablečný koláč s vanilkovým krémem. Pokud vám zbyli doma nějaká jablka, tak je tenhle recept právě pro vás.

Kombinace nadýchaného těsta a jablečné naplní vás určitě okouzlí. Zamilujete se do jemné chuti tohoto úžasného jablečného koláče. Tenhle koláč proviní celou vaši domácnost. Určitě se stane vaším oblíbeným dezertem.

Těsto

  • 200g mouky
  • 5g kypřícího prášku
  • 2 lžíce cukru
  • 100g másla
  • 1 vejce

Krém

  • 500ml mléka
  • 50g másla
  • 4 lžíce cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce škrobu
  • 10g vanilkového cukru

Náplň

  • 3 jablka
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 70ml vody

Postup

  1. V míse smícháme mouku, kypřící prášek, cukr a sůl. Do mísy nastrouháme máslo. Přidáme vejce a uhněteme nelepivé těsto.
  2. Těsto rozdělíme na 2 díly. Na 1/3 a 3/4. Zabalíme do potravinářské folie a dáme na 35 minut do lednice.
  3. Mezitím připravíme náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky a dáme do hrnce. Přidáme cukr, skořici, a zalijeme vodou. Vaříme pod pokličkou asi 7 minut do měkka.
  4. Uvařená jablka přecedíme. Nyní si připravíme krém. Zhruba 2/3 mléka dáme do hrnce a vaříme na mírném ohni. Ve zbytku mléka rozmícháme škrob. V samostatné míse vyšleháme vejce, cukr a vanilkový cukr. Vmícháme mléko se škrobem.
  5. Vzniklou směs nalijeme za stálého míchání do hrnce. Vaříme, dokud nevznikne hustý krém. Ten přikryjeme potravinářskou folii a dáme vychladit.
  6. Formu vyložíme pečícím papírem. Větší část těsta si nastrouháme na struhadle přímo do formy. Na těsto navrstvíme jablečnou náplň a vanilkový krém. Uhladíme a navrch nastrouháme menší část těsta. Pečeme na 180 stupňů zhruba 35 minut. Po upečení necháme vychladnout, sundáme formu a pečící papír a dáme na několik hodin do lednice.

Videonávod

Sdílejte tenhle recept na jablečný koláč s vanilkovým krémem i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!