Jednoduché tvarohové koláče – nadýchané a vláčné

Domácí tvarohové koláče patří mezi klasiku, které vás nikdy nezklame. Sladké nadýchané těsto v kombinaci s tvarohovou náplní vytváří dokonalou harmonii chutí. Drobenka dodává křupavý kontrast k měkkému těstu. Náplň můžete obohatit o rozinky, meruňky, nebo čokoládu. Díky kynutému těstu chutnají koláče dobře i druhý den.

Příprava koláčů je velmi jednoduchá ale vyžaduje trochu větší množství času, kvůli kynutí těsta. Odměnou je ale dezert, který provoní celou vaší domácnost. Hodí se k šálku odpolední kávy, nebo jako pohoštění pro návštěvu.

Těsto

  • 500g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 kostka droždí
  • 80g másla
  • 80g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Náplň

  • 250g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr

Drobenka

  • 80g polohrubé mouky
  • 50g másla
  • 50g cukru krupice

Postup

  1. Do mísy s trochou vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme lžíci cukru a mouky. Počkáme zhruba 10 minut, dokud nevzejde kvásek.
  2. V míse smícháme mouku, cukr, žloutky, máslo, zbytek mléka, sůl a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout zhruba 1 hodinu.
  3. Mezitím si připravíme náplň. Smícháme tvaroh, vejce, cukr a vanilkový cukr. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly. Vytvoříme bochánky, uvnitř uděláme důlek a naplníme tvarohem.
  4. Rukama smícháme mouku, máslo a cukr na drobenku a posypeme s ní koláče. Pokládáme na plech s pečícím papírem. Necháme ještě chvíli kynout. Pečeme 20 minut na 180 stupňů. Posypeme moučkovým cukrem.

Sdílejte tenhle recept na jednoduché tvarohové koláče i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!