3 recepty na nejlepší těsta na vánoční cukroví

Vůně čerstvě upečeného vánočního cukroví dokáže navodit tu pravou sváteční atmosféru. Každý druh cukroví má svá specifika ale existují těsta, která se osvědčila po desítky let a stála se stálicemi naší kuchyně. V dnešním článku se podíváme na vánoční těsta, bez nichž se většina cukroví jen těžko obejde. Tahle těsta patří mezi nejpoužívanější a nejspolehlivější.

Jedná se o linecké, perníkové a ořechové těsto. Každé z nich má své jedinečné vlastnosti a pestrou škálu využití. Správné těsto dodá cukroví křehkost, vláčnost a bohatou chuť. Ukážeme si také, na jaké druhy cukroví můžete jednotlivá těsta použít.

Linecké těsto

  • 300g hladké mouky
  • 200g másla
  • 100g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup

  1. Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme změknout. V míse smícháme mouku, cukr a vanilkový cukr. Přidáme máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do folie a umístíme na minimálně 2 hodiny do lednice.
  2. V chladu získá správnou konzistenci. Rozválíme na tloušťku 3-4 mm a vykrajujeme různé tvary. Pečeme 8-10 minut na 170 stupňů. Těsto se hodí na linecká kolečka, slepované tvary, košíčky, nebo plněné linecké rohlíčky.

Perníkové těsto

  • 400g hladké mouky
  • 150g moučkového cukru
  • 100g másla
  • 2 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžičky jedlé sody

Postup

  1. Med lehce nahřejeme, aby byl tekutý. V míse smícháme mouku, cukr, sodu a perníkové koření. Přidáme vejce, med a změklé máslo. Rukama vypracujeme hladké těsto. Necháme ho alespoň 12 hodin odležet v chladu.
  2. Odležení je důležité, protože těsto zvláční. Rozválíme na 4-5 mm a vykrajujeme tvary. Pečeme 8-12 minut na 170 stupňů. Těsto můžeme použít na klasické perníčky, perníkové chaloupky, nebo perníkové dekorativní figurky.

Ořechové těsto

  • 250g hladké mouky
  • 150g másla
  • 100g moučkového cukru
  • 100g mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce

Postup

  1. Smícháme v míse mouku, cukr a ořechy. Vmícháme máslo a vejce. Ze surovin vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto uložíme na alespoň 1 hodinu do lednice. Po odležení ho necháme 5-10 minut povolit.
  2. Rozválíme a tvoříme tvary podle potřeby. Pečeme 8-12 minut na 170 stupňů. Tento druh těsta můžeme použít na ořechové rohlíčky, košíčky s krémem, plněné ořechoví cukroví, nebo křehké ořechové placky.

Sdílejte tenhle recept na nejlepší těsta na vánoční cukroví i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!