Vůně čerstvě upečeného vánočního cukroví dokáže navodit tu pravou sváteční atmosféru. Každý druh cukroví má svá specifika ale existují těsta, která se osvědčila po desítky let a stála se stálicemi naší kuchyně. V dnešním článku se podíváme na vánoční těsta, bez nichž se většina cukroví jen těžko obejde. Tahle těsta patří mezi nejpoužívanější a nejspolehlivější.
Jedná se o linecké, perníkové a ořechové těsto. Každé z nich má své jedinečné vlastnosti a pestrou škálu využití. Správné těsto dodá cukroví křehkost, vláčnost a bohatou chuť. Ukážeme si také, na jaké druhy cukroví můžete jednotlivá těsta použít.
Linecké těsto
- 300g hladké mouky
- 200g másla
- 100g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup
- Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme změknout. V míse smícháme mouku, cukr a vanilkový cukr. Přidáme máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do folie a umístíme na minimálně 2 hodiny do lednice.
- V chladu získá správnou konzistenci. Rozválíme na tloušťku 3-4 mm a vykrajujeme různé tvary. Pečeme 8-10 minut na 170 stupňů. Těsto se hodí na linecká kolečka, slepované tvary, košíčky, nebo plněné linecké rohlíčky.
Perníkové těsto
- 400g hladké mouky
- 150g moučkového cukru
- 100g másla
- 2 vejce
- 3 lžíce medu
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžičky jedlé sody
Postup
- Med lehce nahřejeme, aby byl tekutý. V míse smícháme mouku, cukr, sodu a perníkové koření. Přidáme vejce, med a změklé máslo. Rukama vypracujeme hladké těsto. Necháme ho alespoň 12 hodin odležet v chladu.
- Odležení je důležité, protože těsto zvláční. Rozválíme na 4-5 mm a vykrajujeme tvary. Pečeme 8-12 minut na 170 stupňů. Těsto můžeme použít na klasické perníčky, perníkové chaloupky, nebo perníkové dekorativní figurky.
Ořechové těsto
- 250g hladké mouky
- 150g másla
- 100g moučkového cukru
- 100g mletých vlašských ořechů
- 1 vejce
Postup
- Smícháme v míse mouku, cukr a ořechy. Vmícháme máslo a vejce. Ze surovin vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto uložíme na alespoň 1 hodinu do lednice. Po odležení ho necháme 5-10 minut povolit.
- Rozválíme a tvoříme tvary podle potřeby. Pečeme 8-12 minut na 170 stupňů. Tento druh těsta můžeme použít na ořechové rohlíčky, košíčky s krémem, plněné ořechoví cukroví, nebo křehké ořechové placky.
Sdílejte tenhle recept na nejlepší těsta na vánoční cukroví i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






