Máte rádi třešně? Tak vyzkoušejte tenhle drobenkový koláč s třešněmi. Tenhle koláč je krásně krémový a rozplývá se na jazyku. Zamilujete si jeho jemnou chuť. Drobenkový základ je krásně křupavý. Krém je nádherně nadýchaný.
Hodí se jako sladká tečka, nebo jako dezert k šálku odpolední kávy. Pojďme si krok za krokem ukázat, jak si ho můžete připravit.
Těsto
- 270g mouky
- 90g másla
- 1 lžička kypřícího prášku
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce cukru
- 3 žloutky
- špetka soli
Náplň
- 500g třešní
- 2 lžíce škrobu
- 4 lžíce cukru
Krém
- 400g zakysané smetany
- 2 lžíce škrobu
- 3 bílky
- 3 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
Postup
- Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. V míse smícháme žloutky, cukr a špetku soli. Přidáme zakysanou smetanu a rozpuštěné máslo.
- Do mísy prosejeme 1/2 mouky a kypřící prášek. Hněteme a přidáváme i zbytek mouky. Měly bychom získat pevné těsto.
- Vezme malý kousek těsta a dáme ho do mrazáku. Zbytek těsta vyložíme na dno formy. Zakryjeme dno i okraje. Dáme do lednice.
- Připravíme si náplň. Třešně umyjeme a vypeckujeme, vložíme na nepřilnavou pánev. Přidáme škrob, cukr a dáme na sporák. Vaříme do zahuštění a stáhneme z vařiče.
- Připravíme si krém. Vyšleháme bílky a cukr zhruba 5-8 minut. Přidáme škrob a zakysnou smetanu. Mícháme metličkou zhruba 1 minutu.
- Základ vyndáme z lednice, navrstvíme třešňovou náplň, potřeme krémem a nastrouháme menší část těsta. Pečeme 45-50 minut na 170 stupňů.
Videonávod
Sdílejte tenhle recept na třešňový koláč i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!