Drobenkový koláč s třešněmi a jemným krémem – báječná chuť

Máte rádi třešně? Tak vyzkoušejte tenhle drobenkový koláč s třešněmi. Tenhle koláč je krásně krémový a rozplývá se na jazyku. Zamilujete si jeho jemnou chuť. Drobenkový základ je krásně křupavý. Krém je nádherně nadýchaný.

Hodí se jako sladká tečka, nebo jako dezert k šálku odpolední kávy. Pojďme si krok za krokem ukázat, jak si ho můžete připravit.

Těsto

  • 270g mouky
  • 90g másla
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce cukru
  • 3 žloutky
  • špetka soli

Náplň

  • 500g třešní
  • 2 lžíce škrobu
  • 4 lžíce cukru

Krém

  • 400g zakysané smetany
  • 2 lžíce škrobu
  • 3 bílky
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru

Postup

  1. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. V míse smícháme žloutky, cukr a špetku soli. Přidáme zakysanou smetanu a rozpuštěné máslo.
  2. Do mísy prosejeme 1/2 mouky a kypřící prášek. Hněteme a přidáváme i zbytek mouky. Měly bychom získat pevné těsto.
  3. Vezme malý kousek těsta a dáme ho do mrazáku. Zbytek těsta vyložíme na dno formy. Zakryjeme dno i okraje. Dáme do lednice.
  4. Připravíme si náplň. Třešně umyjeme a vypeckujeme, vložíme na nepřilnavou pánev. Přidáme škrob, cukr a dáme na sporák. Vaříme do zahuštění a stáhneme z vařiče.
  5. Připravíme si krém. Vyšleháme bílky a cukr zhruba 5-8 minut. Přidáme škrob a zakysnou smetanu. Mícháme metličkou zhruba 1 minutu.
  6. Základ vyndáme z lednice, navrstvíme třešňovou náplň, potřeme krémem a nastrouháme menší část těsta. Pečeme 45-50 minut na 170 stupňů.

Videonávod

Sdílejte tenhle recept na třešňový koláč i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! 

zdroj: Ellen’s Kitchen