Dnes si ukážeme božské těsto, které Vám v lednici vydrží i několik dní. Připravíte z něj různé pokrmy, které můžete dále připravit jak nasladko, tak naslano. Uvidíte, že toto těsto na sladké i slané pokrmy, jehož příprava Vám zabere jen pár minut, si zamilujete Vy i každý člen Vaší rodiny.
Výsledné pokrmy jsou vážně famózní a jejich chuť je prostě neodolatelně lahodná. Připravte si tohle úžasné domácí těsto n i vy – hodí se téměř na cokoliv. Výsledek Vás mile překvapí.
Ingreidence
- 18 dkg másla
- 24 dkg mouky
- 2 dcl zakysané smetany
- sůl
Postup
- Nakrájíme máslo do hromádky mouky. Vařečkou promícháme a přidáme smetanu a špetku soli.
- Opět propracujeme vařečkou. Nedotýkejte se rukou. Vyválíme těsto na asi 3 mm a poté rozřežeme na obdélníkové proužky.
- Necháme nudle chvíli odpočívat.
- Tento postup se opakuje ještě dvakrát, až třikrát.
- Po posledním protažení a stahování přikryjte pečicím papírem a čistým hadříkem a nechte přes noc odpočívat na chladném místě.
- Další den už můžete použít podle potřeby. Na croissanty budete válet a řezat na silnější proužky, na nudle tenčí, na koláč opět silnější, atd.
- Před pečením pak těsto potírejte žloutkem. Přejeme vám dobrou chuť!
Sdílejte tenhle super recept na báječné domácí těsto i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!