Šlehačkové šátečky jsou domácím pečivem, které vyniká svou rychlou a jednoduchou přípravou. Těsto je připravené bez kynutí, takže se hodí, pokud zrovna nemáte příliš mnoho času na pečení. Díky kombinaci smetany, másla a mouky vznikne jemné a vláčné těsto, které se velmi snadno tvaruje a po upečení je krásně křehké.
Těsto samo o sobě obsahuje velmi malé množství cukru a o výslednou chuť se tak z větší části postará vybraná náplň. Můžete zvolit makovou, tvarohovou, nebo ořechovou náplň. Hodí se jako rychlý dezert k odpolednímu šálku kávy.
Ingredience
- 400g hladké mouky
- 250g másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- 50g moučkového cukru
- špetka soli
- náplň podle chuti
- vejce na potření
Postup
- Do mísy dáme máslo, cukr a špetku soli. Promícháme přidáme smetanu a po částech přidáváme mouku. Vypracujeme hladké a měkké těsto, které se nelepí. Pokud je příliš měkké, tak přidáme trochu mouky.
- Těsto necháme 10-15 minut odpočinout v lednici. Rozválíme ho na plát silný asi 3-4 mm. Nakrájíme na čtverečky 7×7 cm. Doprostřed každého čtverečku dáme malé množství náplně.
- Přehneme dva protilehlé rohy přes sebe a lehce přimáčkneme. Pokládáme na plech s pečícím papírem a potřeme vejcem . Pečeme 12-15 minut na 180 stupňů, dokud nezačnou zlátnout. Posypeme moučkovým cukrem.
Sdílejte tenhle recept na jemné šlehačkové šátečky bez kynutí i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!






